Lokale behandelingen voor psoriasis

Lokale behandelingen

Lokale behandelingen

Lokale behandelingen worden vaak als eerste stap voorgeschreven door jouw arts. Ze helpen de plaques en ontstekingen te verminderen. Sommige behandelingen kunnen snel een verbetering laten zien, terwijl het bij andere een paar weken kan duren voordat ze effect hebben.

Emollientia

Crèmes en zalven zonder werkzame stoffen, deze breng je ook rechtstreeks aan op jouw huid. Ze worden vaak aangeboden voor milde psoriasis en zijn bedoeld om de jeuk en schilfering te stoppen.

Cortiocosteroïden

Crèmes en zalven met werkzame stoffen, cortiocosteroïden hebben een ontstekingsremmende werking, verminderen de jeuk en de roodheid en normaliseren de celdeling in de huid.

Koolteer

Koolteer is een van de oudste producten voor de behandeling van psoriasis en is beschikbaar in verschillende concentraties en toedieningsvormen; zoals badolie, shampoo en zalf. Koolteer heeft een ontstekingsremmende werking, vermindert schilfering en zwelling, en vermindert de jeuk.

Ditranol

Ditranol is beschikbaar in een crème of gel. Het zorgt ervoor dat huidcellen minder snel groeien en het vermindert ontstekingen.

Vitamine D (calcipotriol, calcitriol en combinaties met corticosteroïden)

Deze lokale behandeling is beschikbaar als zalf, crème, lotion of gel. Vitamine D gaat overmatige schilfering van de huid tegen, en zorgt ervoor dat de celdeling weer normaal wordt. Op deze manier helpen deze middelen tegen de schilfering bij psoriasis. Tevens hebben ze een effect op de ontstekingsreactie in de huid.

Behandelingen voor psoriasis op de hoofdhuid

Behandeling voor psoriasis op de hoofdhuid

Medicinale shampoo

Bevat ingrediënten (meestal inclusief koolteer) om schilfering bij psoriasis te verminderen

Ontschilferende producten

Deze worden enkele uren (bv 's nachts) aangebracht om dikke schilferende plekken te behandelen, en daarna was je ze uit met medicinale shampoo. Ze bevatten vaak salicylzuur.

Lokaal werkende corticosteroïden

Cortiocosteroïden hebben een ontstekingsremmende werking, verminderen de jeuk en de roodheid en normaliseren de celdeling in de huid. Naast de toepassing in zalven voor de huid zijn er ook lotions, gels, schuim of een shampoo voor toepassing op de behaarde hoofdhuid. .

Vitamine D

Deze worden gebruikt als shampoo of gel. Soms zijn ze ook verkrijgbaar in combinatie met steroïden.

Andere behandelingen voor psoriasis

Lichttherapie

Lichttherapie

Lichttherapie met UV licht om symptomen te verminderen

Meer lezen
Systemische behandeling

Sytemische behandeling

Medicatie in de vorm van pillen

Meer lezen
Biologicals

Biologicals

De behandeling van psoriasis met een biological

Meer lezen